nuo kolme sanaa sisältävät paljon tunnetta ja tulkintaa. Niitä on sanottu konservatiivisiksi arvoiksi, niiden on sanottu sisältävän rajoittuneisuutta ja niitä on käytetty osana ulkomaalaisvastaisuutta. Ovatpa koti, uskonto ja isänmaa päässeet myös vaaliteemoiksi.

Nuo kolme sanaa ovat minullekin tärkeitä sanoja, mutta ei vihaisessa merkityksessä tai konservatiivisessa merkityksessä. Ne ovat mielestäni nykyaikaisia ja liberaaleja käyttäjänsä näköisiä sanoja, joista kerron nyt omat versioni ja peilaan sanoja ympärillä olevaan yhteiskuntaan.

Koti

Minun kotini on Tampereella, mutta se on ollut myös Ilmajoella ja Kosovossa. Koti seuraa matkassa ja sinne on aina kiva palata. Koti on paikka, jossa saan olla rauhassa, turvassa miten päin tahansa, laulaa suihkussa ja tanssia siivotessani. Valitettavasti näin ei ole kaikkialle ja kaikille.

Muistan kaverini kertomuksen Kosovosta Mitrovican kaupungista, jossa he asuivat ennen Kosovon sotaa. Ilmapiirin kiristyttyä olivat he menneet eräänä päivänä kotiin, mutta se oli vallattu. Aseistetut miehet eivät antaneet ottaa mitään mukaan vaan he joutuivat poistumaan heti säilyäkseen hengissä. Sinne jäi kaikki heidän omaisuutensa.

Suomessa perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kohtasi vuonna 2014 Tilastokeskuksen mukaan lähes 7000 ihmistä. Uhreista naisia oli 69% ja hieman vajaa neljännes on alaikäisiä. Vuosien 2009-2014 aikana perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreista hieman yli 3000 oli joutunut uhriksi useammin kuin kerran.

Koska koti on minulle yksi tärkeimmistä asioista, haluan, että se on sitä myös muille. Siksi meidän pitää parantaa asiaa. Minun oli helppo allekirjoittaa Amnestyn #minunkuntani tavoitteet. Niissä taataan riittävästi matalan kynnyksen kaikkien saatavilla olevia palveluita väkivaltaa kokeneille naisille. Lisäksi lupasin, että Tampere ei sulje oviaan hädässä olevilta pakolaisilta vaan lisätään kuntapaikkoja ja kotoutumista, että kaikki löytävät hyvän ja turvaisan kodin Tampereelta.

Uskonto

Olen saanut kristillisen kasvatuksen ja olen ylpeä siitä. Se, että kuulun kirkkoon, ei estä minua toimimaan yhdenvertaisesti ja hyväksymään kaikki ihmiset. Koen, että uskooni kuuluu, että saan olla omaa mieltä asioista ja ne ovat oikeita mielipiteitä. En koe, että liberaalisuuteni monessa asiassa olisi ristiriidassa kristillisyyden kanssa korkeintaan vain Päivi Räsäsen kanssa, mutta Päivi Räsänen ei ole evankelisluterilainen kirkko. Mielestäni on harmillista, että niin moni on eronnut kirkosta juuri edellä mainitusta syystä.

Yksi ihminen, jota ihailen on piispa irja Askola. Hän on sinut Jumalan kanssa ja jakaa ihmisläheistä elämänarmoa viisauksillaan. Se mitä itse saan uskoltani on tiettyä rauhoittumista ja keskusteluja itseni kanssa. Opiskelen, teen välillä töitä, harrastan Partiota ja Punaista Ristiä ja kalenterissa ei tunnit aina tahdo riittää, mutta iltaisin on hetki aikaa rauhoittua, käydä läpi mennyttä ja tulevaa ja peilata ajatuksia. Miten sitten uskonto liittyy tähän kaikkeen? Minua opetettin pienenä lukemaan iltarukous. Se on jäänyt tavaksi. Vuosien varrella rukouksien sisältö on muuttanut muotoaan ja nyt se kokousta itseni kanssa, mutta myös turvallisuuden hakemista ja voiman ja siunauksen pyytämistä itselleni ja läheiselleni.

Uskonto ei aina kuitenkaan ole hyvä asia. Uskontojen takia soditaan ja uskonto voi olla niin julma, että ihminen menettää läheisensä uskoessaan itseensä ja olemalla sitä mitä on. Olen työssäni tavannut ihmisiä, jotka ovat itsemurhan partaalla uskonnon aiheuttaman ahdistuksen tai menetettyjen sukulaissuhteiden takia. Tuntuu pahalta ja hurjalta, että uskonnon voima ja sokea uskominen menee yli ihmisen kunnioittamisen ja yhdenvertaisen ihmisarvon.

Yhteiskunnassa puhutaan paljon islamista ja muslimeista. Monet kansankiihkoiset rasistit niputtavat surutta ja törkeästi kaikki samaan massaan, jossa kasvaa vain paha. Se on valitettavan sokeaa toimintaa ja valheellista vihan ja pelon lietsontaa. Tunnen monta muslimia, joista yksikään ei ole terroristi tai ääriajattelija. Olen asunut 9 kuukautta muslimimaassa ja noudattanut Ramadania. Tosin vain 3 päivää kokeilumielessä. Kaikissa uskonnoissa on pahoja ihmisiä, jotka haluavat toisilleen pahaa, mutta uskonnon perusteella ei saa tuomita ketään. Kaikissa uskonnoissa perusajatukset ovat toisen kunnioittamisessa ja hyvän tekemisessä.

Isänmaa

Isänmaa, kotimaa, sama kaiku on askelten. Suomella on 100 vuotinen historia, joka on sisältänyt sotaa, katoa ja kurjuutta mutta myös yhteen hiileen puhaltamista, kasvamista sekä mainetta ja kunniaa. Innostumme ämpäreistä ja siitä, että meidät mainitaan ulkomailla. Petymme, jos häviämme ruotsalaisille tai joku tulee tänne ja vie meidän työt, jotka eivät meitä itseämme kiinnosta. Poliitikot huijaavat ja mikään ei ole niin hyvin kuin silloin kun Kekkonen eli ja oli vallassa.

Kirjoitin Suomen 99 –vuotis syntymäpäivänä Facebookiin arvioin Suomen terveydentilasta.

Kyseessä nyt jo 99 -vuotias monikansallinen varsin nuorekas neitoihminen. Puhuu useita kieliä. Oikean käden liikerata normaali, ei neurologisia oireita. Orientoituu aikaan, paikkaan ja itseensä kauttaaltaan. Päätöksenteko ja ruuhkavuodet keskittyneet alaosiin.

 Kertoo, että runsas vuosi sitten ilmestyi nopeasti ympäri kehoa lähi-itämaistyyppistä eniten irakilaiseen perimään sopivaa kansallismuutosta. Tähän keho reagoi alueittain varsin ikävän tuntuisesti erilaisin protestein, mutta kipu helpotti erityisesti vihervassarisuvakeilla, joita käyttää säännöllisesti 3 krt/pvä. Myös yhdenvertaisuudesta kertoo olevan apua.

Pärjää muistitestissä varsin hyvin, toistelee ajoittain ikään sopien kiitos 1939-1945 ja kiitos 105-92. Lähestyvä vuosi 2017 nostaa pintaan muistoja ja tunteita. Edelleen ilmenee myös ajoittaista ahdistuneisuutta ja tasa-arvon puutetta usein populistisena puheena ja ahdasmielisyytenä.

 Edustajistaan huolestuttaa lähinnä uhmaikään kasvanut pääministeri. Tuo esille myös PerSu alueen epämiellyttävän kutinan. Paavo Väyrysen aiheuttama masennus on laantumaan päin. Toivoo kaikilta ihmisoikeuksien ja perustuslain osaamista. Huomannut myös hallituksen jääräpäisyyden ja leikkaukset. Tämä aiheuttaa huolta ja murhetta.

 Tykkää luonnostaan. Erityisesti mainitsee suoalueet. Sammalkasvillisuutta ympäri kehoa korostuen betonisten alueiden ulkopuolelle. Monipuolinen ruokavalio, vatsa toimii moitteettomasti. Ei kuivumisen merkkejä. Tuseeraten hanskaan jää lähinnä itäsuomalaista maaperää ja muutama venäläinen. Kokee vointinsa hyväksi, pahimanpa terveysuhkana mainitsee Terrafamen. Kertoo pärjäävänsä ilmankin.

Juhlii syntymäpäiväänsä rauhallisen menoin. Toivoo lahjaksi yhdenvertaisuutta, lähimmäisen rakkautta, välittämistä ja viisaita päätöksiä.

 Sellainen on se meidän isänmaa Suomi-neito mutta kenelle se kuuluu? Suomi suomalaisille huudetaan! Kuka on sitten suomalainen tai milloin tänne muuttanut ei ole enää maahanmuuttaja vaan suomalainen? Olen miettinyt kysymystä paljon. Olen myös miettinyt milloin itse olen suomalainen. No käytännössä aina, mutta ulkomailla suomalaisuus korostuu ja olen ylpeä meidän kehittyneestä yhteiskunnasta ja saavutuksistamme. Suomalaisuudesta ollaan kiinnostuneita ja suomalaisuus on vetovoima. Kosovossa asuessani kaipasin suomalaista saunaa, viileän lämmintä kesää ja suomalaisia ruokia. Silloin ymmärsin miten hienoa on, että meillä on täsmällisyys, juotava vesi tulee hanasta ja lapset oppivat lukemaan ja kirjoittamaan ja periaatteessa kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet saada oppia ja menestyä.

Entäs ne muualta tulleet, jotka näyttävät erilaisilta ja puhuvat jotain vierasta kieltä tai murtaen suomea? Suomalaisuus on nykypäivänä hyvin eri näköistä kuin esimerkiksi silloin kun synnyin 37 vuotta sitten. Suomalaisuus on eri tapoja ja eri näköisiä ihmisiä. Ei ole mitään virallista tahoa, joka määrittää suomalaisuuden. Mielestäni jokainen meistä saa omalla kohdallaan määrittää milloin on suomalainen, mutta minun suomalaisuutta eivät edusta ne, jotka huutavat ja haukkuvat muita ja tekevät leijonasta symbolin rasistisuudelle. Suomalainen voi puhua mitä kieltä tahansa, se on rikkaus. Suomalainen voi näyttää miltä tahansa, se on rikkaus. Suomalainen voi olla syntyjään mistä tahansa, se on rikkaus. Meidän pitää oppia pitämään meidän rikkauksistaan huolta ja antaa niiden loistaa ja tehdä hyvää isänmaallemme.

Laitan tähän loppuun vielä kaksi linkkiä. Ensimmäinen on linkki Kansalaiset feat. Medborgaren tuttuun kappalseenseen Olen Suomalainen  ja toinen HOK-Elannon reilun vuoden takainen #joulurauhaa mainos. Nämä kaksi videota kuvaavat hyvin sitä miten minä ymmärrän suomalaisuuden.

Niin, koti, uskonto ja isänmaa, nuo kolme perinteistä sanaa, jotka arvottavat jokaisen elämää eri näkökulmista. Minä näen ne muuttuvina, yhteiskuntaan sidottuina, osin henkilökohtaisina, mutta ennen kaikkea toisia kunnioittavina nykyaikaisina arvoina.

//Henkka

#henkkahoitaa